U skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima i Zakonom o fiskalnim kasama, pravovremeno je izvršena priprema i obezbijeđeni program, fiskalna oprema i obuka, te je u zakonom predviđenom roku obavljen postupak stavljanja fiskalnog uređaja u funkciju evidentiranja prometa i regulisanja prometa preko fiskalne kase ( sa fiskalizacijom se otpočelo 1. aprila, a zakonski rok bio je 15. august 2011. godine

Društvo je registrovano kao preduzeće za pogrebne usluge, trgovinu i proizvodnju i to je osnovni segment rada Društva. Odluku o proširenju nekim dugim djelatnostima  rada, ako to procijeni da treba, donjet će osnivač Društva, odnosno Skupština Društva.

Pogrebna djelatnost je osnovna djelatnost ovoga Društva i obuhvata niz aktivnosti koje je potrebno uraditi kako bi na kvalitetan način bio izvršen tehnički dio dženaze i umrli na dostojanstven način bio ispraćen do krajnjeg odredišta ovoga prolaznoga svijeta – mezaristana, a što obuhvata: prijavu smrtnog slučaja, prijevoz umrlog do gasulhane, zavođenje podataka u knjige evidencija, izradu posmrtnica, objavu posmrtnica u informativnim glasilima, izradu i naplatu računa, razmjenu podataka i informacija kada je to potrebno sa subjektima od značaja za djelatnost Društva, kompletiranje pokopne opreme, te poslije vjerskog čina gasulenja i opremanja,  prijevoz rahmetlije do izabranog mezaristana.

Primjerom uspješnog formiranja ovog Društva, u organizaciji većeg broja medžlisa na području cijele Bosne i Hercegovine formirana su i djeluju ovakva ili slična društva (Mostaru, Zenici, Bugojnu, Zavidovićima, Goraždu, Srebrenici i sl.); od strane pokopnog društva «Jedileri»  istim je pružana kontinuirana stručna i druga podrška.

Normalno, formiranje društva nije samo sebi cilj. Osnovni zadatak jeste da se iz sredstava ostvarene dobiti,  (Odluku donosi Skuptina Društva), omogući – pomogne realizaciji projekata koji su od općeg interesa Islamske zajednice u BiH, a posebno interesa osnivača Društva – Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstva Sarajevo (projekti se odnose na potpomaganje djelatnosti vjersko – prosvjetne službe Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (nabavka mektebskih učionica, nabavka učila, sanacija vjerskih objekata, učestvovanje u izgradnji novih vjerskih objekata, pomoć u realizaciji manifestacija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo), kao i pomoć u realizaciji  prijekata Radio televizije Islamske zajednice u BiH – Radio „BIR“ – a, Gazi Husrev – begove medrese, Fakulteta Islamskih Nauka, Udruženja Ilmijje, Preporoda, te pomoć u obnovi porušenih vjerskih objekata na području Istočne Bosne. U svim navedenim aktivnostima, u okviru mogućnosti, od osnivanja pa do danas, ovo Društvo je učestvovalo.

Sve gore navedeno, trebalo bi biti osnovna vodilja i osnovni motiv kod opredjeljenja građana u izboru i davanju povjerenja pokopnom društvu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo –  PD „Jedileri“ d. o. o. Sarajevo.

Strana: 1 2 3

Postanite član

Lica koja su navršila 40 godina starosti u obavezi su plaćati takozvani pristupni iznos (pristupnica), a nivo pristupnice koju plaća lice koje želi biti članom za finansiranje usluga ukupa određuje se prema godinama starosti nosioca članstva i činjenici o članstu u Islamskoj zajednici
Saznaj više

Kontaktirajte nas

U slučaju bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati putem telefona, emaila ili direktno u našim prostorijama. Kontakt podaci su navedeni u sekciji Kontakt. Na telefon smo dostupni smo 24 sata dnevno.
Saznaj više