Ideja o obnavljanju rada, nekad ugašenog Muslimanskog pokopnog društva „Jedileri“ (osnovano 1923. godine) te izgradnji gasulhane u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je odavno prisutna. Zašto?

Gasulenje, opremanje mejjita, te klanjanje dženaze su vjerski obredi. Izostavljanjem bilo čega od navedenog, dženaza – ukop nije valjan.

Islamska zajednica u BiH se brine i podstiče muslimane da izvršavaju svoje vjerske dužnosti od rođenja pa do preseljenja na drugi – bolji svijet. Nakon rođenja, djetetu se daje ime (akika), organizuje se i izvodi mektebska nastava, vjeronauka u školama, priređuju šerijatska vjenčanja, u džamijama se obavljaju dnevni namazi, džume, teravih i bajram namazi, predavanja, tribine, te druge vjerske aktivnosti.

Preseljenje na Ahiret je zaokruženje ovozemaljskog življenja. …“mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti“ (Kur an). Kako Islamska zajednica brine o organizaciji vjerskog života muslimana od rođenja, normalan je slijed da se bavi i organizacijom dženaza sa svim onim šta to podrazumijeva.

Realizaciji ideje izgradnje gasulhane, ozbiljno se pristupilo 1995. i 1996. godine. Izrađena je idejna i izvedbena dokumentacija, određena lokacija, dobivena građevinska dozvola.

U jesen 1997. godine započeti su građevinski radovi. Gradnja objekta finansirana je isključivo sredstvima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, bez kreditnih zaduženja ili bez bilo kakvih pozajmica. Zbog toga je proces gradnje trajao nešto duže. Po  završetku građevinsko – zanatskih radova obavljen je tehnički prijem. Izgrađen je veoma lijep objekat površine cca 450 m2, sa svim sadržajima za pripremanje dženaza (prijem, gasulenje, opremanje, odvoz na mezaristan).

Shodno pozitivnim zakonskim propisima, u septembru 2003. godine, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo donio je Odluku o osivanju pokopnog društva „Jedileri“ za pogrebne usluge, trgovinu i proizvodnju – Sarajevo, a odobrenje na Odluku je dao Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kao najviše predstavničko tijelo u Islamskoj zajednici BiH.

Strana: 1 2 3

Postanite član

Lica koja su navršila 40 godina starosti u obavezi su plaćati takozvani pristupni iznos (pristupnica), a nivo pristupnice koju plaća lice koje želi biti članom za finansiranje usluga ukupa određuje se prema godinama starosti nosioca članstva i činjenici o članstu u Islamskoj zajednici
Saznaj više

Kontaktirajte nas

U slučaju bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati putem telefona, emaila ili direktno u našim prostorijama. Kontakt podaci su navedeni u sekciji Kontakt. Na telefon smo dostupni smo 24 sata dnevno.
Saznaj više