Pogrebna djelatnost je osnovna djelatnost ovoga Društva i obuhvata niz aktivnosti koje je potrebno uraditi kako bi na kvalitetan način bio izvršen tehnički dio dženaze i umrli na dostojanstven način bio ispraćen do krajnjeg odredišta ovoga prolaznoga svijeta – mezaristana, a što obuhvata: prijavu smrtnog slučaja, prijevoz umrlog do gasulhane, zavođenje podataka u knjige evidencija, izradu posmrtnica, objavu posmrtnica u informativnim glasilima, izradu i naplatu računa, razmjenu podataka i informacija kada je to potrebno sa subjektima od značaja za djelatnost Društva, kompletiranje pokopne opreme, te poslije vjerskog čina gasulenja i opremanja,  prijevoz rahmetlije do izabranog mezaristana.

Prijavu smrtnog slučaja vrši uži član porodice, a dokumentacija koja je neophodna da bi se organizovao ukop je:

  • potvrda o smrti (važna je porodici za vađenje matičnog dokumenta Izvod iz MKU) i
  • dozvola za ukop (dokument potreban pokopnom  društvu).

Ukop umrle osobe se ne može obaviti dok se ne obavi pregled umrlog. Pregled umrle osobe vrši doktor medicine (mrtvozornik).

Vrijeme i uzrok smrti građana umrlih u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje doktor medicine te ustanove, a  uzrok i vrijeme smrti nastale izvan zdravstvene ustanove utvrđuje, po pravilu, ljekar mrtvozornik – uposlenik JU „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“  ili ljekar mrtvozornik – uposlenik JU „Domovi zdravlja Kantona Sarajevo“, te nakon pregleda izdaje zakonom propisanu dokumentaciju (dozvola za ukop i potvrda o smrti).

U slučaju kada iz određenih razloga nije obezbijeđena navedena dokumenttaciju, pokopno društvo „Jedileri“ d. o. o. Sarajevo  će pokrenuti aktivnosti na pribavljanju iste.

Matični dokument – izvod iz MKU (smrtni list) dobiva se u matičnom uredu općine prebivališta. Zakonski rok za pribavljanje smrtnog lista jeste 30 dana od dana smrti, a za dobivanje istog  potrebno je obezbijediti sljedeća dokumenta:

  • Izvod iz MKR,
  • Izvod iz MKV (za udate i oženjene),
  • Potvrda o smrti ( dva originalna primjerka),
  • Kopija lične karte

Pokopno društvo „Jedileri“ d. o. o Sarajevo , vršeći svoju osnovnu djelatnost, u obavezi je obezbijediti sve ono što je potrebno (oprema i usluge), kako bi se organizovao ukop na mezaristanu za koji se odluči porodica. U tu svrhu obezbijedit će se:

oprema: tabut, nasloni, bašluk, kefini, posmrtni oglas i – ograničeni broj primjeraka, sitni pribor, sanduk

usluge: gasulhana, pokopna kola, čoha i mekjurtija, dostava umrlog i opreme

te usluge trećih lica, u ovisnosti od  elemenata naplate kao: ukop, mrtvačnica Bare (prosektura), kapela Vlakovo, kapela Bare, otežani uvjeti kopanja, skeniranje.

Strana: 1 2 3

Postanite član

Lica koja su navršila 40 godina starosti u obavezi su plaćati takozvani pristupni iznos (pristupnica), a nivo pristupnice koju plaća lice koje želi biti članom za finansiranje usluga ukupa određuje se prema godinama starosti nosioca članstva i činjenici o članstu u Islamskoj zajednici
Saznaj više

Kontaktirajte nas

U slučaju bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati putem telefona, emaila ili direktno u našim prostorijama. Kontakt podaci su navedeni u sekciji Kontakt. Na telefon smo dostupni smo 24 sata dnevno.
Saznaj više